Temperatura w lodówce

temperatura w lodówce

Bez tego sprzętu trudno się obyć. Lodówka zajmuje czołowe miejsce w każdym domu czy mieszkaniu. Wybór odpowiedniego modelu to nie lada wyzwanie. Równie ważne jest prawidłowe użytkowanie urządzenia. Nie każdy na przykład wie, jaka powinna być temperatura w lodówce. Spieszymy z pomocą!

Ile stopni powinno być w lodówce? Warto znać odpowiedź na to pytanie. Prawidłowa temperatura w lodówce ma bowiem bardzo istotne znaczenie dla produktów, które w niej przechowujemy, a także dla naszej kieszeni. Aby żywność jak najdłużej zachowała świeżość, a nasz budżet nie ucierpiał, trzeba zadbać o odpowiednie warunki. Jakie?

Optymalna temperatura w lodówce, czyli jaka?

Przede wszystkim, należy podkreślić, że zadaniem lodówki jest chłodzenie, a nie zamrażanie. Wiele osób błędnie przyjmuje, że im niższa temperatura w urządzeniu, tym lepiej. Niekoniecznie. Nie wszystkim produktom to służy, a na pewno nie służy naszemu domowemu budżetowi. Utrzymując optymalną temperaturę w lodówce możemy skutecznie obniżyć rachunek za prąd. Nie przesadzajmy jednak w drugą stronę. Zbyt wysoka temperatura w lodówce może przyczynić się do rozwoju bakterii, które powodują procesy gnilne. Jaka powinna być zatem optymalna temperatura w lodówce? Przede wszystkim wyższa niż 0oC. Przy niższych wskazaniach rozpoczyna się już proces zamrażania. Ważne, aby temperatura we wnętrzu lodówki nie przekraczała jednak 5oC. W innym razie w urządzeniu mogą rozwijać się bakterie. Specjaliści przyjmują, że optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić 2oC. Brzmi banalnie, ale trzeba jeszcze pamiętać, że w lodówce panuje tak zwana stratyfikacja termiczna. Produkty powinniśmy zatem przechowywać w odpowiednich miejscach.

Jak odpowiednio rozmieścić żywność w lodówce?

W lodówce znajdują się różne strefy chłodzenia, odpowiednie dla różnych grup produktów. Aby umiejętnie korzystać z lodówki, należy wiedzieć, jak temperatura w urządzeniu się rozkłada. Dzięki temu dłużej zachowamy świeżość jedzenia, a jednocześnie skutecznie obniżymy rachunki za prąd. Jak zatem rozkłada się temperatura w lodówce?

  • Dolny pojemnik w lodówce – panuje tutaj dość wysoka temperatura – 7-8oC. W związku z tym powinny znaleźć się tutaj owoce i warzywa. Te produkty nie potrzebują bowiem niższych temperatur, by zachować świeżość. Co więcej niższe wskazania mogą im nie służyć.
  • Dolna półka nad pojemnikiem – to miejsce, w którym panuje najniższa temperatura – około 2oC. To idealna przestrzeń dla świeżych ryb czy mięsa. Te produkty potrzebują bowiem niskich temperatur, by zachować świeżość.
  • Środkowe półki – temperatura na środkowych półkach wynosi od 4 do 5oC, dlatego tutaj należy układać wędliny, sery (sery dojrzewające umieśćmy w szufladach), przetwory mleczne, jajka, ciasta oraz zupy.
  • Górne półki – tutaj temperatura dochodzi nawet do 7oC. Na górnych półkach najlepiej przechowywać produkty z długimi terminami ważności, na przykład dżemy czy konserwy.
  • Półki na drzwiach – to jedno z cieplejszych miejsc w lodówce. Panuje tu temperatura od 8 do nawet 13oC. W tym miejscu układajmy te produkty, które nie wymagają niższych temperatur. Zaliczymy do nich między innymi musztardę, majonez, ketchup czy rozmaite napoje.

Jak utrzymać prawidłową temperaturę w lodówce?

Aby lodówka działała sprawnie, należy pamiętać jeszcze o jednej rzeczy, mianowicie o właściwym rozłożeniu produktów. By zapewnić odpowiednią cyrkulację w urządzeniu, produkty nie mogą być ułożone zbyt blisko siebie. To niezwykle istotne. Warto również umieszczać żywność (wędliny, sery) w pojemnikach. Dzięki temu produkty nie będą szybko wysychać i zapachy nie będą się przenikać. Należy również pamiętać, by nie wkładać do lodówki gorących produktów (zupy, mięso). To sprawia, że temperatura w urządzeniu się podnosi i urządzenie nie działa efektywnie. Jeśli chcemy jak najdłużej cieszyć się sprawnym sprzętem, dbajmy o niego. Regularne rozmrażanie i czyszczenie to podstawa.

Prawidłowa temperatura w lodówce – termostat

Za sprawne działanie lodówki – stabilne chłodzenie oraz utrzymywanie odpowiedniej temperatury odpowiada termostat. W ofercie spotkamy lodówki z jednym termostatem oraz dwoma termostatami – osobno dla zamrażarki i lodówki. Termostat w lodówce umożliwia ustawienie temperatury od 2 do 8oC. Termostat w komorze zamrażarki pozwala ustawić temperaturę od -6 do -24oC, w zależności od tego, jak długo chcemy przechowywać żywność. Przyjmuje się, że w zamrażalniku optymalna temperatura to -18oC – taka wartość temperatury wpływa na skuteczne hamowanie rozwoju bakterii.

Temperatura w lodówce - Opinie i komentarze

  1. U nas w lodówce jest 5 stopni, moim zdaniem to jest wystarczające. Poniżej tej temperatury to już wg mnie przesada, jedzenie jest za zimne, nie jest smaczne po wyjęciu z lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *