jak rozmrozić lodówkę

Lód gromadzący się na ściankach lodówki oraz zamrażarki powoduje, że wzrasta zużycie energii, może też doprowadzić do awarii. Ponadto zdecydowanie nie sprzyja utrzymaniu czystości i higieny, tak ważnych w lodówce, gdzie trzymamy żywność. Z tego względu warto dbać o to, aby rozmrażać lodówkę, zamrażalkę regularnie. Przy okazji można ją wtedy dokładnie umyć od wewnątrz oraz usunąć produkty, które nie nadają się już do spożycia. Jak szybko rozmrozić lodówkę?

W jaki sposób rozmrozić lodówkę?

Jeżeli mamy odpowiednio dużo czasu, można pozostawić lodówkę do samodzielnego rozmrożenia. Ile trwa rozmrożenie lodówki w taki sposób? Będzie to trwać co najmniej kilka lub kilkanaście godzin, w zależności od grubości warstwy lodu, ale w tym czasie trzeba nieustannie uważać na cieknącą wodą. Znacznie lepiej zrobić to szybciej i bezpieczniej. Przede wszystkim jednak trzeba z niej powyjmować wszystkie artykuły i umieścić na przykład w dużym plastikowym pudle.

Teraz można odłączyć lodówkę od prądu i zabezpieczyć kabel w ten sposób, by nie dostała się do niego woda z topiącego się lodu. Kolejnym krokiem jest wyjęcie z niej wszelkich półek i szuflad, które można namoczyć na jakiś czas w wannie wypełnionej wodą z odrobiną octu i detergentu. Dzięki temu znacznie łatwiej można będzie je wyczyścić, ale także taka kąpiel sprzyja dezynfekcji oraz usunięciu nieprzyjemnych spożywczych zapachów, którymi przenikają elementy wyposażenia lodówki.

Lodówkę można rozmrozić szybko używając suszarki do włosów lub ciepłego nadmuchu wentylatora. Po prostu trzeba strumień powietrza skierować do wnętrza. Większe bryły lodu, kiedy zaczynają się topić, można oddzielić od ścianek lodówki tępym narzędziem, na przykład drewnianą szpatułką lub nożykiem do masła. W żadnym wypadku nie wolno używać do tego ostrych narzędzi, ponieważ przedziurawione ścianki lodówki to kres jej życia. Po takiej awarii nie będzie się nadawała do użytku i trzeba będzie wymienić ją na nową. Warto więc uważać i posługiwać się tylko drewnianymi lub plastikowymi, nie ostro zakończonymi narzędziami.

Wodę zbierającą się na dnie na bieżąco usuwa się ręcznikami papierowymi lub innym, dobrze nasiąkliwym materiałem, na przykład starymi gazetami. Dla pewności na podłogę pod lodówkę warto podłożyć gruby ręcznik frotte, ponieważ niekontrolowane odmrażanie lodówki może spowodować zalanie sąsiada. Zawsze lepiej jest więc zabezpieczyć się na kilka sposobów pamiętając, by podczas szybkiego rozmrażania lodówki raczej nie wychodzić z domu na dłużej. Cały proces trzeba mieć stale na oku.

Jak wyczyścić lodówkę?

Rozmrożoną lodówkę można wreszcie umyć. Wyjęte wcześniej elementy ruchome, które były zanurzone w wodzie z octem, z pewnością wystarczy już tylko spłukać i przetrzeć na sucho. Inną metodą ich czyszczenia jest po prostu mycie szmatką lub gąbką zamoczona w roztworze octu i wody oraz odrobiny sody. Taka mieszanka ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz usuwa zaschnięty brud. Z dużą starannością trzeba także umyć wnętrze lodówki, szczególnie wszelkie zakamarki, w których gromadzi się brud z resztek jedzenia. Po umyciu sprzętu w środku należy go dokładnie wytrzeć do sucha, aby woda na nowo nie zmieniła się w warstwę lodu.

Warto sprawdzić również drożność odpływu i jeżeli jest zablokowany, delikatnie przetkać go wykałaczką. Po wytarciu do sucha ścianek lodówki, półki i pojemniki wkłada się z powrotem. Teraz pozostaje tylko wycierać produkty żywnościowe i umieścić je znów na swoich miejscach. Na koniec należy przetrzeć obudowę, która również bardzo się brudzi, ale także ze względu na kontakt z jedzeniem ma na sobie dużo bakterii. Doskonale zabije je ekologiczna i uniwersalna metoda, czyli woda z octem.

Jak odmrozić zamrażarkę?

Rozmrażanie zamrażarki jest o tyle trudniejsze, że wymaga wcześniejszego zaplanowania, gdzie umieścić produkty żywnościowe, które się w niej znajdują. Po kilku godzinach od wyjęcia z zamrażarki, mogą zacząć namnażać się na nich niebezpieczne baterie. Z tego względu oczyszczenie zamrażarki z lodu najlepiej wykonywać zimą, kiedy na podwórku panuje mróz i produkty można wyłożyć na przykład na balkon. Można także skorzystać z babcinego sposobu, które polega na izolacji, czyli owinięciu zamrożonych rzeczy w folię a potem koce czy nawet kołdry. Kilka warstw powinno zatrzymać proces rozmrażania do momentu zakończenia czyszczenia zamrażarki z lodu.

W przypadku zamrażarki postępujemy analogicznie, jak w wypadku rozmrażania lodówki. Trzeba zamrażarkę odłączyć od prądu i pozwolić, aby lód stopniał. Niektórzy stosują metody polegające na wstawianiu do wnętrza miski z gorącą wodą, jednakże może to uszkodzić materiał, z którego wykonana jest zamrażarka. W tym wypadku najbezpieczniej będzie po prostu czekać na samoistny rozwój sytuacji. Oczywiście konieczna jest tu czujność, ponieważ dużo lodu w zamrażarce oznacza także bardzo dużo cieknącej wody. Nieodzowne jest podstawianie płaskich naczyń, takich jak blachy do ciasta pod ociekający sprzęt i częsta ich wymiana. Dla bezpieczeństwa warto także podłożyć pod spód urządzenia kilka chłonnych ręczników.

Po tak przeprowadzonej operacji lodówka i zamrażarka będą bardziej efektywne, wydłuży to ich żywotność oraz sprawi, że zmniejszy się roczne zużycie energii. Warto wykonywać rozmrażanie i czyszczenie regularnie, kiedy tylko zauważymy, że warstwa lodu we wnętrzu sprzętu przekracza grubość 1 cm.

Jak rozmrozić lodówkę? - Opinie i komentarze

  1. Jak rozmrozić lodówkę? To pytanie jest bardzo trudne, bo są różne lodówki i jak wiem, z każdą może być inaczej. Ja najbardziej nie lubię tych no-frost bo niby to mrożenie ma być mniejsze, ale lodówkę czasami tak mrozi, że później jest bardzo dużo pracy z tym. Jak się wejdzie w wprawę to nie jest to takie trudne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *